Therapeutisch werken met paarden

Tijdens het contact met een paard wordt men uitgenodigd om zichzelf te zijn. Een paard is in het hier en nu en reageert op wat er gebeurt, zonder oordeel, puur voor wat het is. In contact met paarden kan men zich bewust worden van het eigen gedrag en uitstraling.

Wanneer een paardensessie:

Om te werken aan:
  • Het vergroten van zelfinzicht.
  • Beter leren loslaten.
  • Het versterken van zelfvertrouwen.
  • Leren voelen en aangeven van grenzen.
  • Leren omgaan met dominantie.
  • Leren omgaan met agressie.
  • Voor het leren in je kracht te gaan staan.
  • Versterken van de band ouder en kind.
  • Verduidelijken van patronen tussen partners die samen vastlopen.

Om inzicht te krijgen in:

  • Eigen aandeel in succes of teleurstelling.
  • Blokkades om wensen te kunnen realiseren.
  • Belemmerende overtuigingen (bijv.  Ik “moet” altijd zoveel..).
De werkwijze

Voorafgaand aan het therapeutisch werken met een paard zal er een gesprek plaatsvinden op het praktijkadres. Daarin wordt de hulpvraag van de cliënt besproken. Er wordt uitgelegd wat het voordeel is van een sessie met een paard. Het paard reageert op het gedrag en de uitstraling van de cliënt en wordt in feite de “therapeut”. Alles wat er gebeurt is informatie voor de cliënt en voor mij als begeleider. Een schijnbaar eenvoudige activiteit is, als de cliënt gevraagd wordt het paard een halster om te doen en een rondje met het paard te lopen. Dan gaat het om wat er in het hoofd van de cliënt gebeurt op het moment dat hij hier mee bezig is. Hoe reageert de cliënt op het paard als het niet meewerkt of stil blijft staan. Maar ook als het paard heel voorbeeldig meewerkt, wat doet dat met iemand? Dezelfde activiteit kan meerdere keren herhaald worden en zo kan iemand experimenteren met wat de beste manier is voor hem/haar.
Na elke activiteit wordt er nagepraat en aan de hand van de bevindingen een nieuwe strategie uitgeprobeerd. Gaandeweg krijgt de cliënt inzichten en informatie over zichzelf waar hij/zij in het dagelijks leven mee aan de slag kan.

Een sessie met een paard heeft dikwijls enkele weken nodig om te bezinken en de nieuwe inzichten in het dagelijks leven toe te gaan passen.
Een sessie met een paard kan ook onderdeel zijn van een therapeutisch traject. Na een aantal psychologische consulten kan er eenmalig sprake zijn van een sessie met een paard. Alle activiteiten gebeuren in de buitenlucht op de grond. De cliënt gaat dus niet op een paard zitten of rijden.

Paarden zijn net als wij sociale individuen. Zij zijn kuddedieren en vluchtdieren, om te overleven hebben zij elkaar nodig. Elk dier brengt zijn eigen kwaliteit mee en zet die in om de veiligheid van de kudde te waarborgen. Hierbij is samenwerking van levensbelang. Er is een voortdurende interactie met elkaar. Samenwerken is vanzelfsprekend voor hen, ook met mensen.

Van nature zijn paarden gevoelig voor het ontvangen van leiding. Een paard laat zich graag leiden mits de leider vertrouwen uitstraalt en zich als een leider gedraagt. Als een paard iemand voor zich krijgt die doet alsof hij het wel weet, maar innerlijk onzeker is dan geeft een paard dat terug door die “leider” niet te volgen en zijn eigen wil te doen, of hij gaat zelf leiden. Op deze manier geeft het paard terug wat het voelt in het contact met de persoon die met hem werkt. Zo gebeurt het ook in een kudde en deze dynamiek, interactie en onderlinge samenwerking kan ons veel leren.

Heeft u iets met dieren en wilt u eens op een bijzondere manier aan een bepaald thema werken met uzelf? Neem dan contact op voor een afspraak.

Ervaring met paarden is niet nodig, alleen een open houding en de bereidheid u te laten verrassen door de manier waarop een paard u nieuwe inzichten kan geven.

De paarden
De paarden waar mee gewerkt wordt zijn twee IJslandse paarden. IJslanders staan nog heel dicht bij hun oorspronkelijke natuur van kuddedier. Dit komt doordat zij de eerste vier jaar van hun leven in kuddeverband verblijven in een natuurgebied. Zij staan zomer en winter buiten, regen en sneeuw deert hen niet vanwege een dikke wintervacht.

Maan is een eerlijke merrie met een zachte uitstraling. Zij werkt graag met je, in het begin krijg je het voor niets. Als jullie aan elkaar gewend zijn, zal je het echt moeten gaan verdienen.

Skumur is een echte “player”. Hij is speels en wil alles onderzoeken. Als hij je aankijkt met zijn amandelvormige ogen smelt je ter plekke. Hij is zeer geschikt om mensen te leren hun grenzen aan te geven en hun eigen ruimte te bewaken. Als hij begrijpt wat er van hem verwacht wordt doet hij dat graag maar, duidelijkheid voor alles.

Enkele voorbeelden

1

Wie is er in gesprek met wie? Paard met cliënt of cliënt met paard?

1

2

De cliënt heeft een consult gehad. Het kroelen met het paard na een consult geeft ruimte en rust in haar hoofd. Verrassend genoeg kan het ook thuis nog doorwerken: een blij gevoel als effect hebben.

2

3

Doel: Verbeteren van het zelfvertrouwen verhogen van het lichaamsbewustzijn van de cliënt.

Als het lukt op afstand de bewegingen van een paard aan te sturen, geeft dat zelfvertrouwen. Op de goede manier bewegen is daarbij erg belangrijk. De hulpmiddelen die de cliënt vasthoudt werken daarbij als verlengstuk voor de armen.



3

4




4
Scroll naar boven