MRI onder zelfhypnose

Ons zoontje van 5 moest vanwege aanhoudende rugklachten een MRI ondergaan. Doorgaans doet men dat op die leeftijd onder narcose. Maar ons zoontje wilde absoluut niet “slapen” vanwege eerdere traumatische ervaringen in het ziekenhuis. De specialist wilde niet van het protocol afwijken, maar mede door inzet van onze kinderarts en die van Trudy werd een MRI ingepland zonder narcose.

Trudy begeleidde ons op dat moment om de aanhoudende hevige pijnklachten van ons zoontje met hypnotherapie te behandelen. We schreven zelf een zelfhypnosescript voor de MRI van ons zoontje. Hij gaf aan, dat het over zijn lievelingspaardje Jumper moest gaan. Jumper en hij maakten een lange rit door een herfstbos. We beschreven de omgeving door gebruik te maken van zoveel mogelijk zintuigelijke waarnemingen: de kleuren van de bladeren, de wrijvingswind in zijn gezicht, de warmte van Jumper, het hoefgetrappel, enzovoorts. Tijdens de hypnose waren de geluiden van de MRI het hoefgetrappel van Jumper. Daaraan herinnerden we hem regelmatig: “Je hebt nog voldoende tijd om verder te rijden. Je hoort de hoeven van Jumper trappelen op het pad. Je bent veilig. Jullie weten de weg.”

Jumper en ons zoontje zagen onderweg allerlei dieren in het bos, een beekje, boomstammen en takken waarover gesprongen moest worden, maar ook figuren uit de favoriete televisieprogramma’s van ons zoontje en een eenhoorn op wiens rug hij over de regenboog reed voor een uitstapje naar de wolken. Ook maakten we van de gelegenheid gebruik om zijn zelfbeeld en zelfvertrouwen wat te verbeteren. De bosdieren deden dan bijv. iets speciaal voor hem, zoals een vogeltje dat een mooi liedje voor hem zong. “Luister maar naar het fluiten van het vogeltje. Hij zingt een prachtig lied. Speciaal voor jou. Omdat je heel bijzonder bent. Precies goed, zoals je bent. Helemaal goed.” Het script duurde een uur. We spraken het script in op een CD. En daarmee oefenden we thuis, zowel met als zonder MRI-geluiden op de achtergrond. De MRI-geluiden hadden we op Youtube gevonden.

De MRI ging fantastisch goed! Ons zoontje kon in de MRI naar de CD luisteren. Eén van de ouders kon erbij zijn en hield zijn voet vast, omdat de rest van zijn lichaam in het apparaat lag. Ons zoontje was zo rustig, dat hij ondanks alle herrie tijdens de MRI in slaap viel. De medewerkers waren diep onder de indruk. En de specialist zei later, dat hij zelfs bij volwassenen zelden zulke scherpe beelden zag. Zo stil heeft ons zoontje dus gelegen tijdens de zelfhypnose. We zijn zo ontzettend trots op ons zoontje, dat hij bijna een uur lang perfect stil heeft gelegen in de MRI!